ΤΣΑΪ

Το ελιξήριο της ζωής!!!

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΣΑΙΤο τσάι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν και αποτελεί το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Οι λάτρεις της κατανάλωσης του αυξάνονται συνεχώς λόγω όχι μόνο της ευχάριστης γεύσης του αλλά και γιατί πολυάριθμες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς ότι πρόκειται για ένα ελιξήριο ζωής, αφού κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, προλαβαίνει το διαβήτη, επιδρά ευεργετικά στην οστική πυκνότητα, την νοητική λειτουργία, την στοματική υγεία, τον έλεγχο βάρους και τις πέτρες στα νεφρά. Οι τέσσερις κύριοι τύποι τσαγιού (πράσινο, άσπρο, κόκκινο και μαύρο) θεωρούνται ως λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) γιατί περιέχουν εκ φύσεως συστατικά, όπως τανίνες, συμπεριλαμβανομένων των κατεχινών, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων.

Έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί συνιστούν ότι πίνοντας τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, προσφέρουμε στον οργανισμό μας σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το κάθε είδος τσαγιού έχει τη δική του ιστορία και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες:

 

Πράσινο Tσάι

Το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στο σάκχαρο, την καρδιά και το κυκλοφορικό, μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό (θερμογένεση) και την οξείδωση λιπών και πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να περιορίσει με επιτυχία την επανάκτηση βάρους μετά από μια δίαιτα.

Εκτός από αντιοξειδωτικές ουσίες, το τσάι περιέχει και άλλα πολύτιμα συστατικά όπως το κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία των κυττάρων, μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο ιδιαίτερα πολύτιμο για τα οστά και τους χόνδρους, καθώς και ριβοφλαβίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την μετατροπή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών σε ενέργεια. Το πράσινο τσάι συμβάλλει στη στοματική υγεία καθώς περιέχει φθόριο το οποίο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και τα προστατεύει από την τερηδόνα.


Λευκό Tσάι

Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού και έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τα 4 είδη τσαγιού, γεγονός που το καθιστά «όπλο» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν το γενετικό υλικό.

Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- καλή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λευκού τσαγιού συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα. Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο του λευκού τσαγιού βελτιώνει τη διάθεση μιας και περιέχει το αμινοξύ τη L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και φυσιολογικού στρες.


Κόκκινο Tσάι

Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα , ενώ βοηθά τον μεταβολισμό και το αδυνάτισμα. Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, σε πολλές χώρες το δίνουν στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες.

 

ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΑΓΙΟΥ

Μαύρο Tσάι

Το μαύρο τσάι περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων, συμβάλλοντας στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας, τονώνει το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα, και προστατεύει την καρδιά. Χαρίζει επίσης λαμπερό χαμόγελο καθώς το φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα.


Το διάσημο Tσάι Κεϋλάνης

Το 1880, η μέχρι τότε ακμάζουσα βιομηχανία καφέ στην Κεϋλάνη καταστράφηκε από μια ασθένεια των φύλλων του καφεόδεντρου. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα φυτών καφέ ξεριζωθηκαν και την θέση τους πήραν τα φυτά του τσαγιού και το εργοστάσιο τσαγιού (Camellia Thea) . Έτσι ξεκίνησε η μεγάλη βιομηχανία τσαγιού Κεϋλάνης.

Το έπος του τσαγιού ξεκινά με σπόρους και νεαρά φυτά της ποικιλίας Assam που εισάγονται από τους Βοτανικούς Κήπους της Καλκούτας, που φυτεύτηκαν πειραματικά στους Βοτανικούς Κήπους Peradeniya κοντά στο Kandy το 1839. Επιπλέον, μια χούφτα από επιχειρηματίες καλλιεργητών καφέ μετά την τεράστια ζημιά δεν έκλεισε όμως μείωσε τα στρέμμα του καφέ και επένδυσε πειραματικά σε κάποια στρέμματα τα οποία φυτεύτηκαν με τσάι. Όσον αφορά κυρίως τον προσοδοφόρο καφέ, οι καλλιεργητές γενικά δεν είχαν χρόνο για τσάι και εκείνα τα πειραματικά οικόπεδα είχαν ξεχαστεί για περίπου τριάντα χρόνια. Ωστόσο, το τσάι αυξήθηκε και μεγάλωσε καλά στους λόφους της Κεϋλάνης.

Το πρώτο εμπορικά φυτευμένο τσάι ξεκίνησε το 1867 στο κτήμα Loolecondera από έναν Σκωτσέζο με την επωνυμία James Taylor, όταν η βιομηχανία καφέ είχε αρχίσει να πλήττεται σοβαρά από τη μάστιγα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αποστολή τσαγιού ήρθε πέντε χρόνια αργότερα το 1872 με την εξαγωγή 23 κιλών, αξίας 58 ρουπίες. Το πρώτο σκάφος που καταγράφηκε ότι μεταφέρει τσάι Κεϋλάνης στην Αγγλία ήταν το ατμόπλοιο «Duke Argyll» το 1877.

Η Οικονομική καταστροφή από την ασθένεια των φύλλων του καφέ από τις αρχές της δεκαετίας του 1880, οδήγησε τους καλλιεργητές καφέ να στραφουν στο τσάι, το οποίο είχε τότε ταχύτατη συγκομιδή. Οι έμπειροι κατασκευαστες τσαγιού και καλλιεργητές από την Κίνα και την Ινδία προσέφεραν τις γνώσεις τους ελεύθερα στους καλλιεργητές της Κεϋλάνης. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση για φυτά τσαγιού, εισήχθησαν σπόροι από την Assam, και σε μικρότερο βαθμό από την Κίνα, και τοποθετήθηκαν πειραματικά στην φύση της Κεϋλάνης σε αρκετές κατάλληλες τοποθεσίες.

Το τσάι Κεϋλάνης αναπτύσσεται από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 7000 πόδια. Το κλίμα της Κεϋλάνης (τώρα Σρι Λάνκα) ποικίλλει πολύ ανάλογα με την τοποθεσία και έχει αξιοσημείωτη επίδραση στη γεύση και την ποιότητα του τσαγιού καθιστώντας το καλύτερο τσάι του κόσμου.