Jamaica Blue Mountain

Μία από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες καφέ στον Κόσμο!!!

Η Τζαμάικα, ένα από τα στολίδια της Καραϊβικής, δεν είναι γνωστή μόνο ως πατρίδα του Bob Marley, αλλά και ως τόπος καλλιέργειας και παραγωγής μερικών από των πιο εκλεκτών ποικιλιών καφέ στον κόσμο!

Η ιστορία του καφέ στην Τζαμάικα ξεκινά το μακρινό 1728, όταν το νησί της Καραϊβική ήταν μέρος της Βρετανικής αποικιακής αυτοκρατορίας. Το 1728 ο Sir Nicholas Lawes, τότε Κυβερνήτης της Τζαμάικα και ιδιοκτήτης του κτήματος Hall Estate, έφερε τα πρώτα φυτά καφέ στην Τζαμάικα. Αρχικά , η καλλιέργεια άρχισε στους πρόποδες του Αγίου Ανδρέα, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε φυτείες βαθύτερα στα εύφορα Γαλάζια Όρη (Blue Mountains). Η βιομηχανία του καφέ έχει ζήσει πολλά σκαμπανεβάσματα από αυτές τις πρώτες ημέρες μέχρι σήμερα. Από το 1800 έως 1840 στην Τζαμάικα παράγονταν 70.000 τόνοι καφέ ανά έτος, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο. Στη συνέχεια το 1838 ήρθε η κατάργηση της δουλείας. Αυτό γραφεί το τέλος για πολλές φυτείες καφέ, καθώς οι απελευθερωμένοι αγρότες άρχισαν τη φύτευση και την εκκαθάριση όλων των διαθέσιμων βουνών, έτσι ώστε να έχουν γη για να ζήσουν. Το 1891 η βιομηχανία καφέ ήταν γενικά σε σύγχυση και για το λόγο αυτό ψηφίστηκε νομοθεσία για την παροχή “διδασκαλία για την τέχνη της καλλιέργειας και αποξήρανσης καφέ με την αποστολή αρμόδιων εκπαιδευτών.”

Jamaica Blue Mountain CoffeeΤο 1944 η κυβέρνηση θέσπισε το Τζαμαϊκανό Κέντρο Καθαρότητας Καφέ , όπου όλα τα είδη καφέ προς εξαγωγή έπρεπε να εξεταστούν. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού και ταξινόμησης ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας του Τζαμαϊκανού καφέ που ήταν προς εξαγωγή . Μετά τον καταστροφικό τυφώνα του 1951, υπήρχαν μόνο τρεις μονάδες επεξεργασίας καφέ (που ονομάζεται “pulperies”) που παρέμειναν σε λειτουργία στα Blue Mountains. Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ανάπτυξη που θα ακολουθούσε ,δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Βιομηχανίας Καφέ για να καθορίσει κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά την ποιότητα, την καλλιέργεια και την επεξεργασία του προϊόντος . Το συμβούλιο αυτό εξακολουθεί να είναι ενεργό έως σήμερα και ελέγχει τις νέες εσοδείες , για την αναζωπύρωση του Τζαμαϊκανού καφέ. Το 1973 οι τρεις μονάδες επεξεργασίας καφέ στο Mavis bank , Silver Hill και Clydesdale μαζί με ένα νεοφερμένο τον , Wallenford, κατοχυρώνουν την ονομασία “Blue Mountain Coffee”.

Η Τζαμάικα είναι γνωστή για την παραγωγή του ωραιότερου και ακριβότερου καφέ στον κόσμο, και ο λόγος είναι η τοποθεσία της: τα Γαλάζια Όρη. H περιοχή των Blue Mountains βρίσκεται βόρεια του Kingston, το οποίο είναι η πρωτεύουσα της Τζαμάικα και νότια του Port Maria, ενώ οι φάρμες του διάσημου καφέ Jamaica Blue Mountain βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 5.500 πόδια ύψος. Αυστηρά μόνο ο καφές που καλλιεργειται από τις Ενορίες της Portland, Αγίου Ανδρέα και Αγ. Θωμά, στα κτήματα του Mavis bank, Silver Hill, Clydesdale ή Wallenford μπορεί να φέρει την ονομασία ’JAMAICA BLUE MOUNTAIN COFFEE’. Ο καφές που αναπτύσσεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.500 και 3.000 ποδιών καλείται ‘HIGH JAMAICA’, και ο καφές που αναπτύσσεται κάτω από το υψόμετρο των 1.500 ποδιών καλείται ‘JAMAICA JAMAICA’, (Όλο το έδαφος στην Τζαμάικα επάνω από 5.500 πόδια είναι μια ατελείωτη δασική έκταση , έτσι κανένας καφές δεν καλλιεργείται εκεί.) Οι ταξινομήσεις των κατηγοριών του καφέ βασίζονται στους παράγοντες όπως το μέγεθος, η εμφάνιση, και οι ατέλειες που επιτρέπονται.

Ο JAMAICA BLUE MOUNTAIN COFFEE είναι μια συνολικά προστατευμένη έννοια σημαδιών πιστοποίησης. Προέρχεται από μια αναγνωρισμένη περιοχή ανάπτυξης στην Γαλάζια περιοχή βουνών της Τζαμάικας και η καλλιέργειά της ελέγχεται από τον πίνακα βιομηχανίας καφέ της Τζαμάικας. Καλλιεργείται ίσως στο μεγαλύτερο υψόμετρο βουνών της Καραϊβικης Θάλασσας. Το κλίμα της περιοχής είναι δροσερό και ομιχλώδες με υψηλές βροχοπτώσεις. Το χώμα είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία λόγο του ηφαιστειογενους εδάφους . Αυτός ο συνδυασμός κλίματος και χώματος θεωρείται ιδανικός για τον καφέ.
Η συγκέντρωση των φασολιών είναι μόνο το πρώτο στάδιο μιας περιληφθείσας λειτουργίας. Μετά τη συγκέντρωση, ο καφές είναι καθαρισμένος και πλυμένος.
Η Τζαμάικα είναι μια από τις λίγες μόνο χώρες που παγκοσμίως επιτρέπει στο καφέ να καθίσει και να γεράσει για ένα ελάχιστο διάστημα έξι εβδομάδων κάτω από τον ήλιο ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποιότητα . Μετά την αποξήρανση του μεταφέρεται και συσκευάζεται μόνο σε ξύλινα βαρέλια .

Τα Γαλάζια Όρη, λοιπόν τόπος καλλιέργειας του ακριβοθώρητου Jamaica Blue Mountain Coffee. Το γευστικό προφίλ του οποίου είναι εξαιρετικά ισορροπημένο και ήπιο, με μια ελαφριά γλυκύτητα που κρύβει έντονες νότες σοκολάτας, πλούσιο σώμα και υφή που ενίοτε μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως κρεμώδης!

Παρά την απαλή και ήπια γεύση του, ο Blue Mountain διακρίνεται και από μια ιδιαίτερη οξύτητα, χωρίς να πικρίζει καθόλου, ενώ το άρωμά του είναι έντονο και μπορεί να περιγραφεί ως ένας συνδυασμός από λουλουδάτες νότες και μια υπόνοια ξηρών καρπών και βοτάνων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι είναι ένας από τους πιο gourmet, αλλά και πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο!
Εκτός από τη χρήση τους για την Παρασκευή καφέ, τα φασόλια είναι η βάση γεύσης και του ηδύποτου λικέρ [ Tia Maria ].

Ο μικρός όγκος της παραγωγής του και το γεγονός ότι το 60% αυτής εξάγεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, τον καθιστούν σπάνιο και ποθητό από όλους τους πραγματικούς λάτρεις του καφέ.